FJerning av stormåse

Exit for stormåsen?

Siden IRIS ble etablert på Vikan har området vårt vært invadert av stormåse. Dette har vært fugl som ikke bare har bidratt til forurensing og forsøpling av vann og land, men de har også fortrengt andre, stedbundne arter som for eksempel småmåsen.

IRIS har vært oppmerksom på utfordringen og har prøvd ulike løsninger. I vinter har de prøvd en såkalt måseskremmer på Vikan, med så godt resultat at de har tilbudt å la de verst berørte områdene på Vatnet prøve ut instrumentet. Måseskremmeren ble montert 12.mai, og har vist seg effektiv fra første dag.

Instrumentet er basert på solcelle, og vil gjennom en lydsensor registrere ulike fuglearter. På Vatnet vil den reagere på store ansamlinger stormåse, og utstede varslingsskrik av måse.  Det får stormåsen til å ta til vingene umiddelbart. Teknologien er avansert og baserer seg på algoritmer som skaper uforutsigbarhet av type varslingsskrik og når de sendes.

Dersom forsøket er vellykket vil vi forhåpentligvis oppleve en forbedring av vannkvaliteten, i tillegg til at småmåsehabitatene blir trygget. 

Måseskremmeren er GPS sikret, og kan fjernlokaliseres og fjernstyres. Prøveperioden går fra mai til utgangen av august.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *